KTM 1290 Super Adventure

Klim Badlands – vanntett kjøredress

Denne sesongen har jeg fått testet Klim Badlands i det meste av vær Norge har å by på. Jeg har kjørt i temperaturer fra 2,5 grader til 33 grader. Jeg har kjørt i sol og regn. Myyyye regn. Spørsmålet er om Klim Badlands holder det den lover: «Guaranteed to keep you dry».

Hvorfor kjøpte jeg Klim Badlands?

De fleste motorsyklister ønsker seg den perfekte kjøredressen. En dress som er komfortabel, vanntett, har god lufting og som beskytter godt. Den perfekte kjøredressen finnes sannsynligvis ikke, da det alltid blir et eller flere kompromisser. Men at noen dresser er vesentlig bedre enn andre er det ikke tvil om.

I og med at jeg bor på Vestlandet, så er det viktig for meg at kjøreutstyret er vanntett. Jeg kan jo ikke bare kjøre når det er sol og fint vær ute, for da får jeg ikke kjørt mye. Regndress er jo en mulighet, men for å være helt ærlig, så er jeg drittlei av å dra av og på den hersens regndressen. Klamt blir det også.

Vi kjører en del fellesturer med MC-forumet.no, og en gjenganger der er at de som kjører med Klim Badlands ikke engang har med seg regndress. Kjøredresser har vært mye diskutert på MC-forumet.no, og også her har Klim Badlands gått igjen som en anbefaling. Det er jo snakk om mye penger, så det har sittet litt langt inne å gå til anskaffelse av den, men i sommer klinket jeg til.

Litt om Klim Badlands

Klim Badlands

Klim Badlands har GoreTex-membranen laminert til ytterstoffet, og et beskyttende lag som igjen er laminert til GoreTex-membranen. Det betyr at vannet ikke legger seg mellom ytterstoff og membranen, og jakken/buksen blir ikke tung selv om det regner ute. På jakker der membranen ikke er laminert til ytterstoffet er det også sannsynlig at vannet blir liggende lenge på samme plassen, og til slutt trekker gjennom membranen. Slike jakker tar også lang tid før de tørker, men det er ikke noe problem med Klim Badlands.

Det er godt med luftinger i jakken. 2 luftinger på brystet, en på hver overarm, en på hver underarm, en i hver armhule/side, og en utlufting på hver side bak. Totalt 10 luftinger på jakken. I tillegg kan man åpne opp glidelåsen på jakken, og brette kragen til hver side, og feste den med en knapp. Da får man også god lufting midt på brystet og i halsen.

Halsen på jakken festes med en knapp, og så kan man stramme den til med strikk.

På skuldre og albuer er det D3O CE-level 1 beskyttelse, samt integrert D3O CE-level 2 ryggskinne intergrert i jakken. Det er integrert nyrebelte i jakken. Dette gjør at det kjennes ut som ryggskinnen sitter godt der den skal. En løs ryggskinne sitter sannsynligvis bedre, men jeg har valgt å bruke den integrerte ryggskinnen. Det er også integrert brystbeskyttelse, men denne har ikke noe CE-klassifisering.

På buksen er det 1 lufting som går fra hoften og frem på hvert lår, og 1 lufting på baksiden av hvert lår. Totalt 4 luftinger på buksen.

Det er D3O CE-level 1 beskyttelse på hofte og knær, samt en PORON® XRD® beskyttelse for halebeinet.

Buksebeina strammes ved hjelp av knapper, ikke borrelås som på mange andre bukser. Beina er den plassen man blir mest skitten. Kjører man en del grusveier, så vil en borrelås fylle seg med drit, og etterhvert miste effekten. Ved å bruke knapper istedenfor, slipper man det problemet.

Holder det tett?

Svaret er både ja og nei. Jeg kjørte en held dag i skikkelig regnvær, og holdt meg tørr en stund. Etterhvert kjente jeg at jeg ble våt på brystet, men det var ikke Klim Badlands jakken som lakk. Det var rett og slett buff’en som ble våt, og dermed transporterte vannet videre inn til genseren jeg hadde under.

Dagen etterpå var det meldt like dårlig vær, så da fikk jeg testet ut den teorien min. Jeg tok buff’en utenpå jakken istedenfor inni. Dette funket helt knall. Jeg holdt meg nesten helt tørr. Kun noen få dråper rant ned bak i nakken på meg, men det er fordi buff’en ikke dekker skikkelig over jakken der. Jeg er derfor på jakt etter en buff som dekker litt bedre bak i nakken.

Man kan også bli litt våt helt fremme ved åpningen på armene. Jo flere ganger man tar av og på seg hanskene, jo større sannsynlighet er det for at det lurer seg inn litt vann. Men det er uansett ikke snakk om store mengden med vann som kommer inn.

Jeg har ikke opplevd at det har kommet noe vann inn i Klim Badlands buksen. Både jakken og buksen er tett, så det som eventuelt kommer inn av vann, kommer inn via åpninger. Klim Badlands jakken dekker godt over buksen, både når man sitter, og når man står. Det er derfor ikke noe åpninger hvor vannet kan lure seg inn under buksen.

Hvordan fungerer luftingen?

Klim Badlands

Klim Badlands jakken har godt med luftemuligheter. Når temperaturen stiger, kan man begynne med å åpne luftingen på hver side av brystlommene. Man kjenner med en gang at luften slipper inn i jakken. Deretter åpner jeg luftingen under armene, og man kjenner luften fyller jakken helt bak på ryggen. Bak på hver side av ryggen er det også glidelås for lufting som slipper ut luften igjen. Disse er litt vanselig å nå, så jeg anbefaler å stoppe for å åpne de. Det samme gjelder luftingen på overarmene. Disse er lukket med glidelås, og har en klaff som er festet med en krok over seg. Denne kroken kan man flytte slik at den holder luftingen på overarmene åpen. Har man alle luftingene åpne, så er det ikke noe problem å kjøre selv i lave hastigheter i sommervarmen.

Klim Badlans buksen kunne godt hatt litt bedre lufting. Det er lufting som går fra siden av hoften, og frem på lårene, og utlufting på baksiden. Men jeg må liksom åpne luftingen med hendene med jevne mellomrom for å få nok luft inn. Dette kan ha noe med hvordan luftstrømmen treffer i forhold til hvilken sykkel man kjører. Det er likevel ikke dårlig lufting. Man må bare jobbe litt for å få den luftingen man ønsker.

Ting som er verdt å nevne

Det er en del elementer med Klim Badlands som er verdt å nevne. Når man løfter opp jakken, kjenner man at det er litt vekt i den. Men når man tar den på seg, forsvinner denne vekten, da den sitter godt på kroppen. Nyrebeltet er nok med på å fordele vekten av jakken slik at man ikke merker at man har den på seg.

Det er store gode lommer på jakken. Jeg har mang en gang fått på meg hanskene, og oppdaget at nøkkelen ligger i lommen. Tidligere har jeg vært nødt å ta av meg hanskene igjen for å finne nøkkelen. Det slipper jeg nå. Jeg har alltid nøkkelen i høyre lomme foran, og den er så stor at man får hånden med hanske på ned i lommen. Vel og merke hvis man ikke har for store hender. Det var kanskje et dumt utsagn. Er det da hendene som er for store, eller lommen som er for liten? Men dere skjønner sikkert poenget mitt.

Lommer er det plenty av på jakken. Det er til og med en stor lomme på ryggen som rommer veldig mye. Denne er veldig grei hvis man har passasjer med seg. Jeg har lagt kameraet oppi den, og så kan fruen fiske opp kameraet og knipse bilder underveis.

Er man tørst mens man kjører, går det an å kjøpe Klim Hydrapak som integreres i jakken. Denne har jeg ikke kjøpt enda, men kommer nok til å kjøpe den etterhvert. Kan være greit å kunne drikke litt underveis også.

KTM 1190 Adventure R
Klim Badlands

Klim Badlands buksen har 2 tradisjonelle lommer. Eller, de er egentlig ikke så tradisjonelle likevel, for de går «feil vei». Det vil si at når man putter hånden nedi de, så går de bakover istedenfor fremover. Dette vil jeg påstå er genialt tenkt av Klim. Hvor mange ganger har du begynt å kjøre, og så oppdaget at glidelåsen på lommen ikke var lukket? Har du da vært redd for at noe har falt ut? Dette problemet eliminerer man med slike lommer, da lommene vil peke nedover mens man sitter på sykkelen.

Konklusjon

Jeg er meget fornøyd med Klim Badlands kjøredressen. Det er den beste dressen jeg har hatt, men til en total pris for jakke og bukse på over 15 000 kr, så skulle det bare mangle.

Dressen er komfortabel å ha på seg, og den holder vannet ute. Vel og merke hvis man tar buff’en utenpå jakken. Det er kanskje det eneste negative jeg har å si om dressen. Klim burde levert med en buff som var designet for å ha utenpå jakken, sånn at man slapp å leite etter halvgode løsninger på det selv.

Det er meget gode luftemuligheter på jakken, og man trenger ikke rare farten for at den skal fungere.

Klim Badlands buksen er også komfortabel å ha på seg, og holder også vannet ute. Det kunne kanskje vært litt bedre lufting på buksen, men det er likevel ikke et stort problem.

Alt i alt vil jeg anbefale Klim Badlands til de som kjører mye uansett vær. Med en buff som går utenpå jakken, kan man legge igjen regndressen hjemme!

Har du noen erfaringer med Klim Badlands, eller andre alternativer? Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet under.

Kommentarer

Kommentarer